Wat een makelaar voor jou kan betekenen?

key-2114044_1920

Als je een huis wilt kopen, dan schakelen veel mensen een makelaar in. Je geeft eigenlijk aan wat je zoekt en wat je wilt en dan gaat iemand anders voor jou op zoek. Maar werkt het echt zo? Wat doet een makelaar eigenlijk? Wat kan een makelaar voor jou betekenen? Zijn er kosten verbonden aan een makelaar? Heel wat vragen die bij een makelaar komen kijken. In deze blog gaan we hier verder op in en proberen we je meer informatie te geven.

Wat doet een makelaar?
Een makelaar is iemand die jou helpt bij het kopen of verkopen van je huis. Ze hebben een adviserende rol en kijken naar jouw woonwensen, helpen je mee zoeken en laten huizen zien. Maar een verkoopmakelaar gaat bijvoorbeeld weer in op verkoopstrategieën of leid potentiële kopers rond in jouw huis, gaat actief op zoek naar deze kandidaten. Een makelaar kijkt ook of het huis goed onderhouden is en kan je informeren wanneer het huis wordt opgeleverd. Soms onderhandelt de makelaar ook over de prijs, in jouw naam, met de verkoper.

Heb je een makelaar nodig?
Niet iedereen heeft een makelaar nodig. Je kunt namelijk ook zelf op zoek gaan naar een huis of zelf mooie foto’s maken van je eigen huis en deze verspreiden. Dit kan tegenwoordig redelijk gemakkelijk via social media. Een makelaar weet echter wel waar je allemaal op moet letten en neemt een heel deel uit je handen. Je kunt ook een gedeelte uit handen geven aan de makelaar. De keus is geheel aan jou en je moet kijken wat voor jou het best lijkt. Je kunt het ook eerst zelf proberen en dan alsnog een makelaar in de arm nemen.

Zijn er kosten verbonden aan een makelaar?
Ja, er zijn zeker kosten verbonden aan het inschakelen van een makelaar. Je betaalt een percentage aan de makelaar. Dit percentage is een deel van het bedrag waarvoor je het huis hebt verkocht of koopt. Dit wordt ook wel courtage genoemd. Soms zijn de kosten nog wel bespreekbaar met de makelaar. Je kunt het best van tevoren verschillende makelaars met elkaar vergelijken.

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>