Het effectief bestrijden van mos en onkruid

 

Een gazon onderhouden is relatief eenvoudig. Je hoeft vaak alleen te maaien, het gras te bemesten en bij droogte te sproeien. Niets is vervelender dan te moeten opmerken dat je grasmatten vol hebt met mos en onkruid.

Mos
Mos komt veel voor in veel grasmatten. Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen als het gaat om mosgroei. Ten eerste is dat het te kort maaien van het gras. Hierdoor kan gemakkelijker mosgroei ontstaan. Bij een te zure ondergrond ontstaat vaak ook mos. Een zure grond betekent eigenlijk dat er een gebrek is aan kalk. Hiernaast kan schaduwrijke grond en vocht een trigger zijn. Ook bij te weinig bodemleven kan er mos ontstaan. Om het bodemleven te stimuleren kun je organische mest gebruiken. Als water stagneert door een te harde ondergrond kun je de bodem verticuteren, zodat mosgroei kan worden voorkomen.

Onkruid
In een gazon is onkruid geen ongewoon verschijnsel. Denk maar aan klavers, paardenbloemen, boterbloemen of weegbree. Je kunt onkruid uit de grond steken als het opkomt. Na het maaien verdwijnt het meeste onkruid. Heb je vaak te maken hebben met onkruid? Gebruik dan een onkruidbestrijder. Bij klaver is het overigens wel oppassen, want deze kunnen het gazon overwoekeren als je er niet op tijd bij bent.

Het is ook belangrijk om het gazon voldoende te bemesten, zodat je een mooie, groene en dichte grasmat krijgt. Kale plekken kun je bezaaien met nieuw graszaad of eventueel hier een nieuwe graszode leggen.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>