De voornaamste verantwoordelijkheden van de moderne slotenmaker

Een “smid” is een ontwerper van metalen vormen ; een schepper van werktuigen. Een ”locksmith = slot – smid” (slotenmaker) is iemand die sloten en sleutels ontwerpt en vorm geeft. Men zegt dat het oudste gekende slot , dat gebruik maakte van het principe van pin-and-tumbler zoals het in moderne slotmechanismen gebruikt wordt, gemaakt werd door de Egyptenaren.

In het verleden zien we hoe slotenmakers het ganse slot maakten, van het uitkrassen tot en met de bijhorende sleutel. Het was allemaal handwerk : het smeden van het metaal, het vormen van de slotpinnen, het draaien van de vijzen en het volledig samenstellen met de hand.

Door de massa productie werd deze wijze van sloten maken al snel ouderwets. Slotenmakers zijn niet langer alleen nog bezig met beveiliging, herstelling of vervanging van sloten. Vandaag de dag worden de sloten gemaakt op maat (bvb voor kluizen en safes) en ze worden gemaakt op moderne productielijnen. Alhoewel slotenmakers nog altijd sloten voorzien van nieuwe sleutels, en verloren sleutels van woningen en wagens vervangen, is hun voornaamste taak nu het ontwerpen van betere en veilige afsluitmechanismen, waarbij de oude technologie omgevormd wordt naar jongere en efficiënte technologieën , om industriële gebouwen, magazijnen en woningen te beveiligen en eveneens om afsluit- en controlesystemen voor hoog beveiligde entourages zoals technologische bedrijven en financiële instellingen te beheren.

Ze worden erbij gehaald om moderne elektronische sloten te manipuleren zoals het maken van sleutels voor auto’s, die werken met afstandsbediening, en de toepassing van allerlei systemen voor toegangscontrole om de bezittingen van individuen en bedrijven te beheren en te beschermen.

Aan de huidige slotenmakers wordt ook gevraagd om systemen te ontwikkelen die gebaseerd zijn op de gelaagde beveiliging – een concept dat gebaseerd is op het eventueel denkbaar succes van de inbreker of aanvaller. Ze moeten het geheel bestuderen, en op elk niveau de risico’s bepalen en zo de verschillende beveiligingsniveaus , die nodig zijn, bepalen en toepassen om het geheel te kunnen beschermen. Hoe meer beveiligingsniveaus er zijn, des te meer vaardigheid, opleiding en tijd het zal vergen van de inbreker om al deze niveaus te passeren. Het is vanzelfsprekend dat elk beveiligingsniveau de kosten voor de klant zal verhogen. Daarom is een efficiënte en vakkundige slotenmaker nodig om de risico’s in te schatten en de bijhorende beveiligingsniveaus te kunnen vaststellen terwijl men binnen het budget blijft en de kosten niet de pan uit swingen.

Voor nog meer interessante informatie omtrent de slotenmakerij en diensten in bv Den Haag, kijk bij Locksecure. Hier vind je de website: Locksecure.nl. U vindt hier alle kwalificaties en informatie omtrent het beroep van een slotenmaker.

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>